Beginnersgids

Wat is Kodi?

Kodi (voorheen bekend als XBMC) is een gratis en open source softwarepakket dat op verschillende besturingssystemen geïnstalleerd kan worden. De interface van Kodi is gericht op de weergave op een TV en de bediening met een afstandsbediening. Dit maakt de software ideaal om als basis te gebruiken voor een mediaspeler.

films

Standaard kunnen allerlei videobestanden en muziek van verschillende bronnen worden afgespeeld. Bijvoorbeeld via een USB stick, of gedeelde bestanden in je eigen thuisnetwerk. Verder zijn er allerlei uitbreidingen verkrijgbaar die de mogelijkheden haast oneindig maken.

 

Films of series streamen?

Met verschillende uitbreidingen voor XBMC is het ook mogelijk om films en series gratis te streamen. Dit betekent dat je niet hoeft te downloaden voordat je kunt beginnen met kijken. Een deel van het bestand wordt tijdens het kijken gedownload in een “buffer”, waardoor je eigenlijk nooit de gehele film of serie op je mediaspeler hebt staan. Wanneer het bestand volledig is bekeken, worden de gegevens automatisch verwijderd.

Je kunt dus gewoon een films of serie selecteren en zodra er voldoende data in de buffer staat zal het bestand starten met afspelen.

 

raspberry piJe eigen mediaspeler?

Het mooiste is natuurlijk om Kodi te installeren om een speciale mediaspeler, zodat je niet op een computer of laptop hoeft te kijken. Een erg populaire optie is om een mediaspeler te maken op basis van een Raspberry Pi. Dit is eigenlijk een minicomputer, die de juiste eigenschappen bevat om te functioneren als mediaspeler.

De Raspberry Pi is betaalbaar, verbruikt weinig stroom, maakt geen geluid en is eenvoudig op je TV aan te sluiten met een HDMI kabel.

 

 Volgende artikel: bouw je eigen mediaspeler

 Terug naar alle artikelen

  • Gerritt Westerdijk

    Goedendag, Kodi aansluiten en aan de slag … JA vergeet het maar..

    Tv Samsung beeld blijft Zwart, er is echter wel verschil als de HDMI IN OF UIT TV IS. qua tekst op de tv 1 kan niet vinden of geen aangesloten apparaat..

    Is de Tv wel compatibel 2014

  • JP

    Hallo, ik ben helemaal leek op dit gebied, maar heb onlangs kodi geistalleerd en exodus addon erop zet. Dat ging met wat hulp van internet best goed. Nu vraag ik mij af of het mogelijk is om films via de stream ook daadwerkelijk te downloaden op je laptop. Dat lijkt me handig omdat ik deze zomer op de camping geen internet heb en dan toch een keer een film kan kijken. Hoor graag of iemand dit weet. Alvast bedankt.